Cultuur in actie!

Cultuur in actie!

De afgelopen maanden wordt er noodzakelijkerwijs weer veel aandacht besteed aan de kunst- en cultuursector. Nou ja, ik kan beter zeggen: er wordt vanuit de cultuursector zelf weer volop gestreden om aandacht te vestigen op het belang van cultuur. Had ik het een tijdje terug al over de waarde van online live concerten, dit blog gaat het over ‘Cultuur in actie!’. Het ontoereikende steunpakket van de overheid is de aanleiding. Wéér moet er worden uitgelegd wat de waarde is van kunst en cultuur. Het is alsof er steeds maar weer moet worden herhaald waarom het als mens noodzakelijk is om adem te halen.

En in de kunst heb je een lange adem nodig. Deze strijd is namelijk niet alleen van de afgelopen weken en maanden. Al jaren is er vanuit de politiek flink gehakt in de kunst- en cultuursector. Kunst werd als een linkse hobby terzijde geschoven, de sector had te maken met diverse bezuinigingsrondes en een enorme kaalslag. Zelf merkte ik natuurlijk ook het effect van deze ingrijpende maatregelen: diverse podia verdwenen, met name kleinere theaters en instellingen, waardoor er minder speelplekken overbleven om op te treden. Bij programmeringen wordt er tegenwoordig op safe gespeeld, dus avontuurlijke uitstapjes met minder bekende namen kom je niet zo snel meer tegen. Tot overmaat van ramp werd Muziekcentrum Nederland opgeheven, evenals het Theaterinstituut, twee belangrijke informatiecentra die ons land rijk was.

Dit soort achter-de-schermen-dingen deel ik niet zo vaak met mijn publiek; ik kijk hoe ik kan omgaan met de realiteit en trek moedig voorwaarts. Ik probeer mooie, opliftende en inspirerende muziek en verhalen te bieden – en wil mijn publiek verder niet vermoeien met dit soort toestanden. Maar in deze tijd van complete opschudding, waar in de culturele sector de zorg en paniek groot is, voel ik toch de noodzaak deze kant van het verhaal te belichten.

Het is meer dan een leuke hobby aan de zijlijn

Tijdens de online live concerten benoemden we dit soort dingen daarom wel. Zoals het simpele voorbeeld dat de muziek ons werk is. Ja, ons werk. Het is meer dan een leuke hobby aan de zijlijn. Er wordt echter wel vaak gedacht dat het slechts een hobby is, ook omdat het vanuit de politiek als zodanig gepositioneerd werd en wordt. Moet je eens voorstellen, dat je aan de bakker, de tandarts of de politieagent vraagt wat ze daarnaast voor écht werk doen.

– Oh, dit ís je werk? En? Kun je daar een beetje van leven?

Het is zo schrijnend om te zien dat cultuur niet volledig serieus wordt genomen. En misschien denk je nu: maar ik neem het wèl serieus! Ja, ik weet dat jij het gelukkig wel serieus neemt, en de waarde ervan inziet. Anders zou je dit blog nu waarschijnlijk niet lezen. En weet je, ik zou willen dat iedereen was zoals jij – met evenveel passie en liefde voor de cultuur.

Toen ‘Cultuur in actie!’ voorbij kwam, was het voor Peter en mij een logische stap om mee te doen aan deze ketendemonstratie. Een week lang werd er 12 uur per dag geïnterviewd en opgetreden. Alles was geweldig voor elkaar en het resultaat is indrukwekkend. Een divers en krachtig geluid van allerlei mensen die werken in de cultuursector. Bekijk vooral ook de video van Ilona Haaijer die de sector uiteenzet in cijfers. Wil jij ook het belang van cultuur onderstrepen? Dat kan via de website van ‘Cultuur in actie!’. Laten we hopen dat in Den Haag al deze stemmen gehoord worden, en dat er extra steunmaatregelen komen die deze belangrijke sector recht doen én overeind houden.

Bovendien hoop ik dat er meer bewustzijn komt – bij zowel het kabinet als bij iedereen in onze samenleving – over het belang van cultuur. Hier onder vind je een aantal video’s waarin heel duidelijk wordt verteld, wat cultuur betekent voor onze samenleving en ons land.

 

Bekijk hieronder de bijdrages van Ilona Haaijer, Eric Corton, onze eigen bijdrage, Ad van Nieuwpoort en Niki Jacobs, Floor Wittink, en Rob Stoop.


Hèlen Botman
zangeres, songwriter, stemcoach

Helen Botman - zangeres & stemcoach

Helen Botman is zangeres, songwriter, stemcoach en oprichter van The Moving Voice. Ze maakte de voorstelling Vleugelvrouw (volg je hart en maak je dromen waar) en bracht in 2016 het album ‘I Sing’ uit. Momenteel treedt ze op met partner en singer-songwriter Peter van Vleuten, met wie ze samenwoont in het kunstenaarsdorp Bergen.


Volg Helen ook via:

naar het blogoverzicht

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This