Voorjaar

La Luna / Helen Botman - cd-album Harmoniepark - Gedicht door Bart Moeyaert (Artwork: Mieke de Haan)
La Luna / Helen Botman - cd-album Harmoniepark - Gedicht door Bart Moeyaert (Artwork: Mieke de Haan)

Voorjaar

Omdat het lente is, moest ik weer denken aan het lied ‘Voorjaar’.

Jaren geleden werkten we met de worldpopgroep La Luna aan een nieuw album. We hadden nog geen idee dat het ‘Harmoniepark’ zou gaan heten; wel wisten we dat het een internationaal klinkende cd zou gaan worden, waarbij we gedichten in verschillende talen als uitgangspunt namen.

Poëzieproject
“Wat is er mooier, in welke taal dan ook, dan poëzie?”, zo dachten we. Speelse en vernuftige woordkeuzes en slimme taalvondsten; zinnen die niet per se hoefden te rijmen en die geen liedvorm hoefden te volgen; elegantie die hand en hand gaat met rauwheid, soms recht voor zijn raap en right in your face, dan weer zo onnavolgbaar dat er geen touw aan vast te knopen valt.

En dat zouden wij dan op muziek zetten.

Alexis de Roode
In onze zoektocht naar geschikte gedichten leerden we ook de Nederlandse dichter Alexis de Roode kennen. In zijn bundel ‘Stad en Land’ vonden we het gedicht ‘Voorjaar’. Alleen al door de tekst te lezen hoor je de muziek in dit gedicht: galmen, luiden, ding ding ding, ruisend, ping pong, stilte…

Los nog van de uitdagende vraag ‘hoe zet je een gedicht op muziek?’ vroeg ik me nu, inmiddels jaren later, af hoe we eigenlijk tot de muziek waren gekomen? Om weer tot nieuwe creaties te komen, vond ik het interessant om na te gaan hoe dat voorheen ging.

Dat was een goeie reden voor een duik in mijn opname-archief.

The Making Of…
Verrek. Daar vond ik een van de eerste opnames van dit lied. Eerst thuis zoeken en pielen op de piano. Later al wat meer uitwerking in de oefenruimte.

Al luisterend had ik net zo’n sensatie als bij het kijken naar The Making Of van ‘We Are The World’. Wanneer je een eerdere versie hoort en dan denkt: dat klopt niet, dat klopt niet… Maar op dat moment wist niemand hoe dat lied zou gaan klinken.

Dat is toch fascinerend? Eerst is er nog geen lied, en vervolgens – na veel geprobeer en geschaaf – is er zowaar een lied ontstaan. Ik vind het geweldig om dat soort startmomenten en vormingsprocessen te horen. Ben jij net zo’n freak als ik? Dan kun je hieronder de ontwikkeling van dit lied horen via de pianoversie, de oefenruimteversie naar de studioversie.

Ken je het album Harmoniepark?
Nee? Check dan hier het album.
En zo ja, wat is jouw favoriete song? Laat het hieronder weten in de comments.

Hèlen Botman
zangeres, songwriter, stemcoach

Helen Botman - zangeres & stemcoach

Helen Botman is zangeres, songwriter, stemcoach en oprichter van The Moving Voice. Ze maakte de voorstelling Vleugelvrouw (volg je hart en maak je dromen waar) en bracht in 2016 het album ‘I Sing’ uit. Momenteel treedt ze op met partner en singer-songwriter Peter van Vleuten, met wie ze samenwoont in het kunstenaarsdorp Bergen.


Volg Helen ook via:

naar het blogoverzicht

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This