Akoestiek (+ tip)

Akoestiek, geluid en ambiance
Akoestiek, geluid en ambiance

Akoestiek (+ tip)

Het is zo bepalend voor de beleving en toch is niet iedereen zich er over het algemeen niet van bewust: akoestiek. Oftewel, de mate waarin een ruimte het geluid absorbeert of juist reflecteert. De douche klinkt anders dan de slaapkamer, een kerk anders dan een partytent, en de catacomben van een kasteel anders dan de barokke ontvangstkamer. En als je in een hoge marmeren hal staat, of onder een grote stoffen lampenkap, beïnvloedt dat het geluid. Dat is allemaal akoestiek.

Als muzikant ben je altijd bezig met dit gegeven. Een korte klap met je handen en luisteren.

Droog, nat of dragend

Een ruimte kan ‘droog’ klinken: het geluid klinkt kort en gedempt. Er hangen bijvoorbeeld veel gordijnen en er ligt tapijt op de vloer. In zo’n ruimte sterft de klank snel weg en wordt die als het ware ‘opgevreten’. Heb je echter een ruimte waar de oppervlaktes hard en glad zijn, dan wordt het geluid gereflecteerd, versterkt en klinkt alles veel luider. Afhankelijk van de vorm en/of inrichting hoor je een galm of een echo. De ruimte bepaalt ook of het geluid ‘draagt’. Met andere woorden: tot hoever het geluid reikt vanaf de geluidsbron.

Organiseer je een evenement?
Check dan ook de akoestiek van de locatie.
Past die bij jouw bedoelingen?

.

Akoestiek voor verschillende doelen

Iedere akoestiek heeft zijn eigen kwaliteit en dus zijn eigen gebruiksdoel. In een opnamestudio zie je vaak wandisolatie of bekleedde panelen. Elke reflectie wordt weggewerkt, om het geluid zo droog mogelijk te houden. Dat is het meest beheersbaar en naderhand beter te bewerken.

Een grote kerk daarentegen heeft een enorme reflectie en een lange galm. Mooi om in zo’n ruimte te luisteren naar langgerekte klanken van een koor, maar voor snellere, lagere en/of meer gearticuleerde klanken is zo’n akoestiek een ramp.

Vermoeiend omgevingsgeluid

Misschien heb je het zelf ook wel eens meegemaakt: je bent in een ruimte en binnen no time ben je bekaf. Je kunt andere mensen niet goed verstaan, het omgevingsgeluid is enorm onrustig en daartussendoor hoor je misschien ook nog iets wat voor muziek door moet gaan (vaak een lage bas of een hoog bekken). Grote kans dat je dan ergens bent beland waar ze een gladde tegelvloer hebben, strakke wanden en een glazen pui. Ideaal voor het geluid om op terug te kaatsen.

Tips voor jouw event

Ben je op zoek naar een locatie voor een feestje, een vergadering, een concert, lezing of borrel? Check dan ook of de akoestiek past bij jouw bedoelingen. Dat voorkomt problemen met verstaanbaarheid, beleving en energielevel.

Test het geluid door even in je handen te klappen of een ander kort en krachtig geluid te maken. Galmt de klap lang na, of sterft het geluid snel weg? Om te checken of het geluid draagt, kun je ‘achterin’ gaan zitten (of op het balkon, als dat er is). Kortom: zo ver mogelijk bij de geluidsbron vandaan. Is alles nog steeds goed verstaanbaar en in een juiste verhouding te horen?

Om het geluid te dempen, kun je kleden, gordijnen of stoffen wandpanelen ophangen. Of leg kleedjes op de grond. De mensen zelf (de gasten, het publiek, de genodigden) vormen ook een deel van de demping.

En een fort of catacomben kunnen prachtige plekken zijn. Maar weet dat boogconstructies ook het geluid beïnvloeden. Check dus ook hier vooraf even de akoestiek.

Ben jij je bewust van dit fenomeen? Nu wel! 😉

Hèlen Botman
zangeres, songwriter, stemcoach

Helen Botman - zangeres & stemcoach

Helen Botman is zangeres, stemcoach en oprichter van The Moving Voice. Ze ontving de Rabo Cultuurprijs voor de Vollemaandagen, maakte de voorstelling Vleugelvrouw, en bracht eigen songs uit op haar solo-album ‘I Sing’. Momenteel treedt ze op met singer-songwriter Peter van Vleuten, met wie ze samenwoont in het kunstenaarsdorp Bergen.


Volg Helen ook via:

naar het blogoverzicht

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This