Selecteer een pagina

Akoestiek (+ tip)

Akoestiek (+ tip)

Akoestiek, geluid en ambiance
Akoestiek, geluid en ambiance

Het is zo bepalend voor de beleving en toch is niet iedereen zich er altijd van bewust: akoestiek. Oftewel, de mate waarin een ruimte het geluid absorbeert of juist reflecteert. De douche klinkt anders dan de slaapkamer, een kerk anders dan een partytent, en de catacomben van een kasteel anders dan de barokke ontvangstkamer. En als je in een hoge marmeren hal staat, of onder een grote stoffen lampenkap, beïnvloedt dat het geluid. Dat is allemaal akoestiek.

 

Droog, nat of dragend

Als muzikant ben je altijd bezig met dit gegeven. Een korte klap met je handen en luisteren. Een ruimte kan ‘droog’ klinken: het geluid klinkt kort en gedempt. Er hangen bijvoorbeeld veel gordijnen en er ligt tapijt op de vloer. In zo’n ruimte sterft de klank snel weg en wordt als het ware opgevreten.

Heb je echter een ruimte waar de oppervlaktes hard en glad zijn, dan wordt het geluid gereflecteerd, versterkt en klinkt alles veel luider. Afhankelijk van de vorm en/of inrichting hoor je een galm of een echo.

De ruimte bepaalt ook of het geluid ‘draagt’. Met andere woorden: tot hoever reikt het geluid vanaf de geluidsbron?

Organiseer je een evenement?
Check dan ook de akoestiek van de locatie.
Past die bij jouw bedoelingen?

 

Akoestiek voor verschillende doelen

Iedere akoestiek heeft zijn eigen kwaliteit en dus zijn eigen gebruiksdoel. In een opnamestudio zie je vaak wandisolatie of bekleedde panelen. Elke reflectie wordt weggewerkt, om het geluid zo droog mogelijk te houden. Dat is het meest controleerbaar en naderhand beter te bewerken.

Een grote kerk daarentegen heeft een enorme reflectie en een lange galm. Mooi om in zo’n ruimte te luisteren naar langgerekte klanken van een koor, maar voor snellere, lagere en/of meer gearticuleerde klanken is zo’n akoestiek een ramp.

Vermoeiend omgevingsgeluid

Misschien heb je het zelf ook wel eens meegemaakt: je bent in een ruimte en binnen no-time ben je bekaf. Je kunt andere mensen niet goed verstaan, het omgevingsgeluid is enorm onrustig en daartussendoor hoor je misschien ook nog iets wat voor muziek door moet gaan (vaak een lage bas of een hoog bekken). Grote kans dat je dan ergens bent beland waar ze een gladde tegelvloer hebben, tegelwanden en een glazen pui. Ideaal voor het geluid om op terug te kaatsen.

Tips voor jouw event

Ben je op zoek naar een locatie voor een feestje, een vergadering, een concert, lezing of borrel? Check dan ook of de akoestiek past bij jouw bedoelingen. Dat voorkomt problemen met verstaanbaarheid, beleving en energielevel.

Test het geluid door even in je handen te klappen of een ander kort en krachtig geluid te maken. Galmt de klap lang na, of sterft het geluid snel weg? Om te checken of het geluid draagt, kun je ‘achterin’ gaan zitten (of op het balkon, als dat er is). Kortom: zo ver mogelijk bij de geluidsbron vandaan. Is alles nog steeds goed verstaanbaar en in een juiste verhouding te horen?

Om het geluid te dempen, kun je kleden, gordijnen of stoffen wandpanelen ophangen. Of leg kleedjes op de grond. De mensen zelf (de gasten, het publiek, de genodigden) vormen ook een deel van de demping.

En een fort of catacomben kunnen prachtige plekken zijn. Maar weet dat boogconstructies ook het geluid beïnvloeden. Check dus ook hier vooraf even de akoestiek.

Je evenement staat of breekt bij de kwaliteit van de akoestiek.

Ben jij je bewust van dit fenomeen? Deel het hieronder.


Helen Botman

zangeres, songwriter, stemcoach

Live stemtrajecten

In het najaar start de derde editie van het live stemtraject 'I Sing'. Vanaf 29 september werk je in 10 weken (4 groepslessen en 6 privélessen) naar een besloten presentatie. Speciaal voor vrouwen.

Klik voor meer info...

0