Selecteer een pagina

Zingen - daarom!

Zingen - daarom!

Zingen maakt gezond, gelukkig en vrij!
Zingen maakt gezond, gelukkig en vrij!

Als zangeres ben ik natuurlijk een gepassioneerd fan van zingen – en vanuit dat enthousiasme vind ik dat iedereen het zou moeten doen, want ik gun iedereen dat plezier. En gelukkig zíjn er ook heel veel mensen die deze expressievorm beoefenen. Kijk alleen maar naar The Voice of Holland. Dit programma dankt zijn populariteit aan deze passie, en toont tevens hoeveel talent er rond loopt. Anderen zijn lid van een koor of van een musicalvereniging, en naast al deze amateurzangers zijn er ook talloze bekende en minder bekende professionals. Wat geweldig om met zoveel mensen de liefde voor het zingen te delen. En een mooie extra bijkomstigheid: het maakt gezond, gelukkig en vrij.

Iedereen zou moeten zingen:
het maakt gezond, gelukkig en vrij.

 

Zingen maakt gezond

Het lichaam is het instrument van de zanger, dus het is belangrijk om het soepel, fit, krachtig en in balans te houden. En door te zingen, zorg je al goed voor je lijf:

  • Het laat de adem stromen waardoor je ademhaling verdiept en verlengt.
  • Dat stimuleert vervolgens de bloedsomloop en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.
  • Daarbij train je alle spieren die bij het zingen betrokken zijn: je buikspieren, je middenrif, je tussenribspieren. Dit versterkt je bovenlijf en zorgt voor een goeie houding.

 

Zingen maakt gelukkig

Veel mensen worden blij als ze zingen. En dat werkt grofweg als volgt:

  • Tijdens het zingen maakt ons lichaam endorfines aan, kleine shotjes ‘geluksdrugs’ die ons een goed gevoel geven.
  • Helemaal bijzonder wordt het als we samen zingen. Door de aanmaak van serotonine en oxytocine ontstaat een gevoel van verbinding en community.
  • De verbinding ontstaat ook doordat iedereen op hetzelfde moment adem haalt, met als gevolg dat zelfs de hartslag van de zangers zijn afgestemd.
  • Extra voordeel is dat het tevens het aanmaken van het stresshormoon cortisol reduceert.

 

Zingen maakt vrij en opgeruimd

Al zingend kun je uiting geven aan je emoties. Opgekropte emoties kunnen je blokkeren en verharden, maar door klank te geven aan je gevoelens, kun je jezelf als het ware verlossen (losmaken) van de verstarring. ‘Een zucht geeft lucht aan een hart vol smart’, zei mijn oma altijd. Een klank dus ook, alleen rijmt dat niet. Maar zie hier:

  • Ben je verdrietig, dan helpt zuchten en neuriën. Zoals je een kind zou troosten, zo kun je ook jezelf troosten.
  • Ook als je boos bent, helpt zingen. Probeer maar eens boos te blijven als je samen muziek maakt. Dat lukt je niet.
  • En het verdrijft ook de angst en spanning. Ooit moest ik een operatie ondergaan waar ik nogal tegen op zag. Toen hielp zacht neuriën me om beter te ontspannen.

Genoeg redenen dus om te gaan zingen. En als je het spannend vindt of denkt dat je het niet kan, start dan gewoon met zacht neuriën. Dan ben je al half onderweg.

Zing jij ook? Waarom wel/niet? Deel het hieronder.


Helen Botman

zangeres, songwriter, stemcoach

Live stemtrajecten

In het najaar start de derde editie van het live stemtraject 'I Sing'. Vanaf 29 september werk je in 10 weken (4 groepslessen en 6 privélessen) naar een besloten presentatie. Speciaal voor vrouwen.

Klik voor meer info...

0