Zingen – daarom!

Zingen maakt gezond, gelukkig en vrij!
Zingen maakt gezond, gelukkig en vrij!

Zingen – daarom!

Als zangeres ben ik natuurlijk een gepassioneerd fan van zingen – en vanuit dat enthousiasme vind ik dat iedereen zou moeten zingen, want ik gun iedereen dat plezier. En gelukkig zíjn er ook heel veel mensen die deze expressievorm beoefenen. Kijk alleen maar naar alle talentenjachten op tv. Die programma’s danken hun populariteit aan deze passie, en tonen tevens hoeveel talent er rondloopt. Veel mensen zingen in een koor of bij een musicalvereniging en naast al deze amateurzangers zijn er ook talloze bekende en minder bekende professionals. Wat geweldig om met zoveel mensen de liefde voor het zingen te delen. En een mooie extra bijkomstigheid: zingen maakt gezond, gelukkig en vrij.

 

Iedereen zou moeten zingen: het maakt gezond, gelukkig en vrij.

.

Zingen maakt gezond

Het lichaam is het instrument van de zanger, dus het is belangrijk om het soepel, fit, krachtig en in balans te houden. En door te zingen, zorg je al goed voor je lijf:

 • Het laat de adem stromen waardoor je ademhaling verdiept en verlengt.
 • Dat stimuleert vervolgens de bloedsomloop en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.
 • Daarbij train je alle spieren die bij het zingen betrokken zijn: je buikspieren, je middenrif, je tussenribspieren. Dit versterkt je bovenlijf en zorgt voor een goeie houding.

Zingen maakt gelukkig

Veel mensen worden blij als ze zingen. En dat werkt grofweg als volgt:

 • Tijdens het zingen maakt ons lichaam endorfines aan, kleine shotjes ‘geluksdrugs’ die ons een goed gevoel geven.
 • Helemaal bijzonder wordt het als we samen zingen. Door de aanmaak van serotonine en oxytocine ontstaat een gevoel van verbinding en community.
 • De verbinding ontstaat ook doordat iedereen op hetzelfde moment adem haalt, met als gevolg dat zelfs de hartslag van de zangers zijn afgestemd.
 • Extra voordeel is dat zingen tevens het aanmaken van het stresshormoon cortisol reduceert.

Zingen maakt vrij en opgeruimd

Al zingend kun je uiting geven aan je emoties. Opgekropte emoties kunnen je blokkeren en verharden, maar door klank te geven aan je gevoelens, kun je jezelf als het ware verlossen (losmaken) van de verstarring. ‘Een zucht geeft lucht aan een hart vol smart’, zei mijn oma altijd. Een klank dus ook, alleen rijmt dat niet. Maar zie hier:

 • Ben je verdrietig, dan helpt zuchten en neuriën. Zoals je een kind zou troosten, zo kun je ook jezelf troosten.
 • Ook als je boos bent, helpt zingen. Probeer maar eens boos te blijven als je samen muziek maakt. Dat lukt je niet.
 • En zingen verdrijft ook de angst en spanning. Ooit moest ik een operatie ondergaan waar ik nogal tegen op zag. Toen hielp zacht neuriën me om beter te ontspannen.

Genoeg redenen dus om te gaan zingen. En als je het spannend vindt of denkt dat je het niet kan, start dan gewoon met zacht neuriën. Dan ben je al half onderweg.

Zing jij ook? Waarom wel/niet? Deel het hieronder.

Hèlen Botman
zangeres, songwriter, stemcoach

Helen Botman - zangeres & stemcoach

Helen Botman is zangeres, songwriter, stemcoach en oprichter van The Moving Voice. Ze maakte de voorstelling Vleugelvrouw (volg je hart en maak je dromen waar) en bracht in 2016 het album ‘I Sing’ uit. Momenteel treedt ze op met partner en singer-songwriter Peter van Vleuten, met wie ze samenwoont in het kunstenaarsdorp Bergen.


Volg Helen ook via:

naar het blogoverzicht

2 Reacties

 1. Ien Ooijevaar-Bergen

  Ja, Ik zing ook .Vanaf jongs af aan al meezingen met de radiohits en vanaf 1990 in een goed kamerkoor. Ik heb jullie groep voor het eerst gehoord op de finaleavond van de Rabobank. Jullie wonnen toen de cultuurprijs, ons koor het Hollands Vocaal Ensemble werd daar 2de. Vanaf die tijd volgen mijn man en ik jullie/jouw/samen met regelmaat. Erg mooi en bijzonder.
  We mochten een keer een lievelingsnummer opgeven. Jij hebt toen voor ons in de ruinekerk “La Mama”gezongen. Een ander bijzonder ontroerend optreden vond ik in het filmhuis in Bergen. Daarnaast was het optreden in een tentje langs de kust met een danseres en het gezicht op de zee fantastisch. Hartelijke dank voor al dit moois. Ien Ooijevaar

  Antwoord
 2. Margy

  Klopt allemaal.
  Ik ben professioneel zangeres en zing minstens 2 uur per dag. Hierdoor ervaar ik geen of heel weinig stress, terwijl ik wel een vol bestaan heb.
  Ik zou het werkelijk iedereen aanraden; het is de sleutel tegen een burn-out.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This