To blog or not to blog

To blog or not to blog

To blog or not to blog? Dit was voor mij de grote hamvraag bij de start van 2018. Al vaker kreeg ik de tip dat ik moest gaan bloggen: “dat is goed voor meer zichtbaarheid en om je expertstatus te communiceren…en oja, en je schrijft zo leuk”. Oooh, ik werd al moe bij de gedachte. Moet ik echt ook.nog.bloggen? Wanneer dan? En waarover? Wie zit daar allemaal op te wachten? En hoe combineer ik mijn chaotische aard met een zekere mate van consistentie en continuïteit?

Mijn gereserveerde kant kruipt liever weg onder een dekentje maar mijn creatieve kant ziet het wel zitten: mijn schrijfspieren (weer) trainen en soepel houden, mijn gedachtesprongen vangen, expressie geven op schrift. En voilá, zie hier mijn eerste blog.  Ik heb mijn blogscepsis gebruikt en omgevormd tot actie: een blog over bloggen. Lees door, leer me kennen en wie weet inspireert het jou ook te gaan bloggen.

 

To blog or not to blog? Content, creativity, consistency, continuity, courage, commitment . Let’s start!

.

Hoe vaak bloggen?

Ja zeggen tegen bloggen, betekent voor mij ook consistentie en regelmaat. En regelmaat is niet mijn sterkste kant. Mijn werkzaamheden als zangeres zijn ook vaak onregelmatig: het is hollen of stilstaan. Dus kan ik me dan wel committeren? Toen bedacht ik: ik stuur al vanaf 2005 (!) maandelijks een nieuwsbrief, dus waar hebben we het over? Zo’n maandelijkse regelmaat is goed haalbaar en dat moet dus ook lukken met het bloggen. Maar wat zou dan een goeie termijn zijn? Hoe vaak blogt een blogger? Maandelijks? Wekelijks? Dagelijks? Elke vorm komt voor en je kunt het zo bont maken als je zelf wilt. Ik hou het vooralsnog op twee blogs per maand. Dat lijkt me erg leuk en heel haalbaar. Deal!


Voor wie blog ik eigenlijk?

Het is goed om te bedenken voor wie je je blog schrijft. Als je net begint, vraag je je misschien af: wie zit er op mijn blogs te wachten? In ieder geval dacht ik dat zelf wel. En op donkere momenten dacht ik: niemand! Op overmoedige momenten dacht ik: iedereen! Op realistische momenten weet ik dat ik iets te bieden heb voor muziekliefhebbers, zangers, podiumbetreders, hartenvolgers, eventorganisatoren, medemuzikanten, kunstminners, bewustworders, vrijheidsaanbidders, zp’ers, sensitieven, twijfelkonten, semi-nerds, creatievelingen. Staat jouw beschrijving er bij? Zo niet, vul me dan gerust aan.


Wat heb ik te vertellen?

In die 30 jaar (meer zelfs) dat ik zing is er best wel eens iets leuks, grappigs en raars gebeurd, en heb ik ook wel wat geleerd en ervaren. Oftewel: er is genoeg om over te schrijven. Hieronder een lijstje met blogonderwerpen waaruit ik kan putten. Misschien zet het jou ook aan. In ieder geval deel ik graag mijn kennis over:

 • zingen (uiteraard)
 • op een podium staan
 • studiosessies
 • concertorganisatie
 • marketing en promotie
 • muziekzaken
 • songs schrijven
 • websites bouwen
 • creativiteit
 • mijn andere artistieke liefdes
 • energie en subtiel voelen
 • dromen waarmaken
 • je passie leven
 • bewustwording en persoonlijke ontwikkeling
 • bloggen 😉

 

Als jij ook interesse hebt in (een van de) bovenstaande onderwerpen, dan hebben we een klik. Hoera! Wie weet spoort het jou ook aan om te gaan bloggen. Dubbel hoera! En als je nog iets in het rijtje mist, laat me dat dan hieronder weten.

★ Wil je dat ik je op de hoogte hou? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief (ja, die van 2005!). Dan ontvang je elke maand sowieso een update van mijn meest recente blogs als reminder.

Hèlen Botman
zangeres, songwriter, stemcoach

Helen Botman - zangeres & stemcoach

Helen Botman is zangeres, songwriter, stemcoach en oprichter van The Moving Voice. Ze maakte de voorstelling Vleugelvrouw (volg je hart en maak je dromen waar) en bracht in 2016 het album ‘I Sing’ uit. Momenteel treedt ze op met partner en singer-songwriter Peter van Vleuten, met wie ze samenwoont in het kunstenaarsdorp Bergen.


Volg Helen ook via:

naar het blogoverzicht

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This