Selecteer een pagina

Ondernemer?

Ondernemer?

Ondernemer? Of toch zangeres, creatief of kunstenaar?
Ondernemer? Of toch zangeres, creatief of kunstenaar?

Ondernemer?

Als zangeres heb ik me altijd wat verloren gevoeld als het ging over ondernemen. Een vreemde eend. Zodra het ging over cijfers, leek ik van een andere planeet te komen. Ik haakte niet echt aan als het ging om ‘winst maken’. En mijn gevoeligheid leek eerder in de weg te zitten, dan dat het een kracht was. Ik schaarde mezelf dan ook liever bij de creatievelingen, de makers en de kunstenaars, dan bij de ondernemers.

Maar toch… door de jaren heen moet ik toegeven: ik ben wel degelijk een ondernemer.

Al was het alleen al omdat je als muzikant nou eenmaal genoodzaakt bent om ZZP’er te zijn.

Maar ook omdat ik vanuit mijn eigen visie mijn eigen producten creëer (concerten, cd’s), mijn eigen tour plan, mijn eigen tarieven bepaal, mijn eigen publiek bereik en werk met mijn eigen mensen. Daar is niks vreemde-eend-achtigs aan. Ik ben er trots op. En ik hou van de vrijheid.

En de ondernemer in mij begon helemáál te stralen, toen ik de quote van Sir Richard Branson hoorde: ‘a business is simply making other people’s lives better’.

Een mooie aanleiding om eens wat meer over die ondernemende kant te delen. En dan laat ik je gelijk kennis maken met – jawel – mijn eerste echte businesscoach: Marie Forleo.

 

Marie Forleo

Ik leerde haar kennen in 2011, toen ik net startte met mijn theatervoorstelling Vleugelvrouw. In die prille, eerste creatiefase was ze een soort cheerleader, die me aanmoedigde als ik het allemaal even niet meer wist en me opbeurde als ik er even doorheen zat. En geloof me, die momenten had ik vaker dan me lief was.

Het was heerlijk om me te laven aan haar flauwe grappen, haar onvermoeibare optimisme en aan haar immer op mogelijkheden gerichte mantra ‘everything is figeroutable’.

Marie Forleo:

Tot mijn grote vreugde bleek Marie

  • iemand die net zo multi-passionate was als ik, en die – in plaats van te focussen op slechts één passie – al die passies wist samen te voegen tot een logisch geheel
  • iemand die haar creatieve kracht op een luchtige en speelse manier wist te combineren met een solide en strategische business
  • een juicy en vermakelijke combinatie van kwaliteit, schoonheid, barbiehaar, hip-hop dansen, Amerikaans pragmatisme en hier en daar de broodnodige adult language (‘grab your headphones now if you have little ones around’).

Ik had al verschillende cursussen gevolgd over ondernemen, maar dit was werkelijk een verademing. Die zakelijke kant hoefde dus helemaal niet grijs, saai en ingewikkeld te zijn. Integendeel.

En ik heb ondertussen ervaren: hoe beter je zakelijke en financiële fundament, hoe creatiever je daarop kunt bewegen. Maar nog even terug naar toen…

Ik wilde in die tijd weten hoe ik mijn publiek nog beter kon bereiken en vergroten – om vervolgens nog krachtiger mijn muziek de wereld in te brengen

 

B-School

Daarom besloot ik me in 2014 aan te melden voor B-School, het business programma van Marie, waarin ze je in 6 goed doordachte modules laat zien hoe je je online business opzet en laat groeien.

In dat eerste jaar werd ik werkelijk overspoeld met informatie. Iets leren is één, iets toepassen en laten werken is hele andere koek.

Gelukkig is het een online programma zonder verloopdatum, dus kon ik er steeds naar terug om alle dingen stap voor stap te implementeren.

Sterker nog, als B-Schooler kon ik me elk jaar weer opnieuw aanmelden voor de live ronde (het programma opent één keer per jaar) – waardoor ik steeds meer kon verdiepen. Daarbij werd het programma steeds geüpdatet volgens de nieuwste ontwikkelingen. Het internet staat immers nooit stil.

Met B-School in mijn achterzak ben ik destijds met mijn voorstelling ‘Vleugelvrouw’ het hele land door getourd en heb ik inderdaad een veel groter publiek kunnen aanboren.

Marie Forleo's B-school

Parallel aan Marie’s motto ‘create a business and life you love’ ging mijn voorstelling Vleugelvrouw over ‘het volgen van je hart en het waarmaken van je dromen’. Het maken van die voorstelling was mijn eigen droom, en daarmee hoopte ik ook anderen te inspireren.

De kers op de taart voor mij was, als er na de voorstelling mensen (meestal vrouwen) naar me toekwamen die me vertelden dat ook zij op de drempel van hun droom stonden, en door de voorstelling hadden besloten om nu daadwerkelijk stappen te zetten.

Toen al tipte ik sommige van hen om B-School van Marie Forleo te gaan doen.

 

Een nieuwe wereld

Nu ik zeven jaar verder ben, kijk ik vol genoegen terug op wat ik zoal heb gerealiseerd sinds B-School. Een paar hoogtepunten:

  • Na mijn voorstelling ‘Vleugelvrouw’ lanceerde ik het solo-album en de tour ‘I Sing’.
  • Met Botman & Van Vleuten heb ik een aantal succesvolle seizoenen gedraaid met het theatrale vertelconcert ‘Love Letters’.
  • In 2019 heb ik de online cursus ‘Zing jezelf vrij’ ontwikkeld en gelanceerd

En dan heb ik het nog niet eens over alle nieuwe contacten die ik heb opgedaan. Een geweldig internationaal netwerk van inspirerende, creatieve en ondernemende vrouwen.

En ook een belangrijke: toen vanwege de pandemie al mijn optredens gecanceld moesten worden, kon ik in no time switchen naar een online variant van mijn werkzaamheden. Moeiteloos!

Create a business and life you love! Oftewel: volg je hart en maak je dromen waar!

En dat is waar we nu zijn. In een nieuwe wereld.

Voor mij persoonlijk is de mix van offline en online aanbod een perfecte combinatie, zeker in deze ongekende tijd. Op die manier kan ik als ondernemer – ja, je leest het goed: als ondernemer – makkelijk op verschillende situaties inspringen.

Laten we hopen dat de wereld een beetje stabiel blijft.

En anders hebben we altijd nog onze creativiteit én onze ondernemerskwaliteiten!

 

 

Check hieronder één van mijn favoriete video’s:

WACHTLIJST

B-School start één keer per jaar een nieuwe ronde. Wil je als eerste op de hoogte zijn van de gratis trainingen? Meld je dan hieronder aan voor de wachtlijst.

foto: Tim Mossholder

0