Na jaren zingen ben ik nagenoeg vergroeid met mijn microfoon. Niet dat ik daar nou altijd bij stil sta. Integendeel. Maar toen ik laatst een presentatie bijwoonde, merkte ik dat niet iedereen even goeie vrienden is met de microfoon. Oefff, nee… Daarom hier 3 handige tips voor een welluidende eerste kennismaking.
TIP 1 • Handle with care
Misschien is het jou ook wel eens opgevallen: als mensen moeten spreken, willen ze eerst weten of de microfoon het doet. Op zich natuurlijk slim om dit vooraf te controleren maar sommige sprekers hebben een wel heel eigenaardige manier om dit te checken.
In geval van een klein microfoontje (bijv. een revers microfoon), tikken ze er even op met hun wijsvinger. Alsof ze een propje wegschieten, laten ze hun vinger ketsen tegen het kopje van het microfoontje.
Als het een grotere microfoon is, wordt er even met de platte hand op geslagen. Plop, plop, plop. Het allervreemdst vind ik, als iemand even in de microfoon hoest om te testen (ja, echt, het gebeurt!). “Uch uch! Staat-ie aan?”
Bedenk dat een microfoon een kwetsbaar instrument is, dus behandel deze met zorg. Ja, deze eerste tip is vooral voor het behoud van de microfoon zelf. De meest effectieve en zorgzame manier om te testen of een microfoon het doet, is door er in te praten.
Test … test … 1 … 2 … 3.
TIP 2 • Doe een soundcheck
Als je een presentatie moet geven en niet gewend bent om door een microfoon te spreken, kijk dan of het mogelijk is om vooraf een soundcheck te doen. Zo weet je dat de microfoon aan staat (!) en kun je ook vertrouwd raken met het geluid. Je voorkomt ook, dat je aan het begin van je presentatie schrikt van het volume of je eigen stemgeluid.
Bij de soundcheck kun je checken:
- Waar komt het geluid vandaan? Staan de boxen achter je? Of voor je? Of wordt het geluid via een systeem door de hele zaal verspreid?
- Hoe klinkt je stem door de boxen? Is het een natuurlijk geluid? Is het volume goed en hoor je jezelf goed terug? En ook: vervormt het geluid niet?Zorg dat alles goed staat afgesteld. Zo voorkom je dat je wordt afgeleid tijdens je presentatie en/of gaat compenseren (bijvoorbeeld: harder praten dan nodig). Als je moet zingen – zeker met instrumenten om je heen – is dit nog belangrijker.NB: Weet, dat als je achter de boxen staat, je stem voor jouzelf iets doffer zal klinken.
- Wat is het volume? Als je versterkt spreekt, is het de bedoeling dat je stem wordt … versterkt. Iedereen wil je goed kunnen verstaan. Dus mocht je denken: “ammehoela, wat luid!” en heb je de neiging om de microfoon van je weg te trekken, bedenk dan eerst even of de achterste rij jou dan ook nog kan verstaan.
TIP 3 • Raak niet verstrikt in een lus
De afstand van je mond tot de microfoon hangt (mede) af van de gevoeligheid van de microfoon: in welke mate jouw stemgeluid wordt opgepikt.
Een condensator microfoon is een stuk gevoeliger dan een dynamische microfoon en pikt veel meer geluid op. Je kunt dus wat meer afstand nemen van de microfoon. Een dynamische microfoon daarentegen zul je wat dichter bij je mond moeten houden, soms zelfs bijna tegen je mond aan.
Natuurlijk hangt dit ook af van het ingestelde volume, maar ga sowieso niet te ver bij de microfoon vandaan staan. Of hou de microfoon – als je die in je hand hebt – goed bij je mond.
Je ziet nog wel eens dat een onwennige spreker gaandeweg steeds iets meer afstand neemt van de microfoon: een stapje bij het statief vandaan, of een arm die steeds verder naar beneden zakt. Daardoor neemt het volume af en het geluid wordt steeds ‘dunner’ en minder goed te verstaan.
De technicus kan het volume wat bijschuiven als dit gebeurt, maar dat kan maar tot op zekere hoogte. Als een microfoon namelijk te luid staat, vangt die zijn eigen signaal uit de box op. Dan krijg je een lus en gaat alles rondzingen: er klinkt zo’n nare, hoge piep. Heel slecht en pijnlijk voor je oren.
De microfoon is je vriend!
Dus, hou die microfoon lekker dicht voor je mond (ja, alsof het je grootste vriend is) dan kan iedereen je goed horen en zijn we allemaal blij.
De microfoon: jouw vriend of (nog) niet? Deel het hieronder.
0 reacties