Selecteer een pagina

De Microfoon

3 handige tips

De Microfoon

3 handige tips
microfoon gebruiken - hoera of help?
microfoon gebruiken - hoera of help?

Na jaren zingen ben ik nagenoeg vergroeid met mijn microfoon. Niet dat ik daar nou altijd bij stil sta. Integendeel. Maar toen ik laatst een presentatie bijwoonde, merkte ik dat niet iedereen even goeie vrienden is met de microfoon. Oefff, nee… Daarom hier 3 handige tips voor een welluidende eerste kennismaking.

 

TIP 1 • Handle with care

Misschien is het jou ook wel eens opgevallen: als mensen moeten spreken, willen ze eerst weten of de microfoon het doet. Op zich natuurlijk slim om dit vooraf te controleren maar sommige sprekers hebben een wel heel eigenaardige manier om dit te checken.

In geval van een klein microfoontje (bijv. op een revers), tikken ze er even op met hun wijsvinger. Alsof ze een propje wegschieten, laten ze hun vinger ketsen tegen het kopje van het apparaatje.

Als het een grotere microfoon is, wordt er even met de platte hand op geslagen. Plop, plop, plop. Het allervreemdst vind ik, als iemand even in de microfoon hoest om te testen (ja, echt, het gebeurt!). “Uch uch! Staat-ie aan?”

Bedenk dat het een kwetsbaar instrument is, dus: handle with care.

Ja, deze eerste tip is vooral voor het behoud van de microfoon zelf. De meest effectieve en zorgzame manier om te testen of het volume open staat, is door er in te praten. Test … test … 1 … 2 … 3.

 

TIP 2 • Doe een soundcheck

Als je een presentatie moet geven en niet gewend bent om door een microfoon te spreken, kijk dan of het mogelijk is om vooraf een soundcheck te doen. Zo weet je dat hij aan staat (!) en kun je ook vertrouwd raken met het geluid. Je voorkomt ook, dat je aan het begin van je presentatie schrikt van het volume of je eigen stemgeluid.

Bij de soundcheck kun je checken:

  • Waar komt het geluid vandaan? Staan de boxen achter je? Of voor je? Of wordt het geluid via een systeem door de hele zaal verspreid?
  • Hoe klinkt je stem door de boxen? Is het een natuurlijk geluid? Is het volume goed en hoor je jezelf goed terug? En ook: vervormt het geluid niet?
    Zorg dat alles goed staat afgesteld. Zo voorkom je dat je wordt afgeleid tijdens je presentatie en/of gaat compenseren. Als je moet zingen (met instrumenten om je heen), is dit nog belangrijker.NB: Weet, dat als je achter de boxen staat, je stem voor jouzelf iets doffer zal klinken.
  • Wat is het volume? Als je versterkt spreekt, is het de bedoeling dat je stem wordt … versterkt. Iedereen wil je goed kunnen verstaan. Dus mocht je denken: “ammehoela, wat luid!” en heb je de neiging om de microfoon van je weg te trekken, bedenk dan eerst even of de achterste rij jou ook kan verstaan.

 

TIP 3 • Raak niet verstrikt in een lus

De afstand van je mond tot de microfoon hangt (mede) af van de gevoeligheid van de microfoon: in welke mate jouw stemgeluid wordt opgepikt. Er zijn verschillende types.

Een condensator microfoon is een stuk gevoeliger dan een dynamische microfoon en pikt veel meer geluid op. Je kunt dus wat meer afstand nemen. Een dynamische microfoon daarentegen zul je wat dichter bij je mond moeten houden, soms zelfs bijna tegen je mond aan.

Natuurlijk hangt dit ook af van het ingestelde volume, maar ga sowieso niet te ver bij de microfoon vandaan staan. Heb je een handheld – oftewel: heb je hem in je hand – hou hem dan goed bij je mond.

Je ziet nog wel eens dat een onwennige spreker gaandeweg steeds iets meer afstand neemt van de microfoon: een stapje bij het statief vandaan, of een arm die steeds verder naar beneden zakt. Daardoor neemt het volume af en het geluid wordt steeds ‘dunner’ en minder goed te verstaan.

De technicus kan het volume wat bijschuiven als dit gebeurt, maar dat kan tot op zekere hoogte. Als de microfoon namelijk te luid staat, vangt die zijn eigen signaal uit de box op. Dan krijg je een lus en gaat alles rondzingen: er klinkt zo’n nare, hoge piep. Heel slecht en pijnlijk voor je oren.

De microfoon is je vriend!

Dus, hou hem lekker dicht voor je mond (ja, alsof het je grootste vriend is) dan kan iedereen je goed horen en zijn we allemaal blij.

De microfoon: jouw vriend of (nog) niet? Deel het hieronder.


Helen Botman

zangeres, songwriter, stemcoach

Live stemtrajecten

In het najaar start de derde editie van het live stemtraject 'I Sing'. Vanaf 29 september werk je in 10 weken (4 groepslessen en 6 privélessen) naar een besloten presentatie. Speciaal voor vrouwen.

Klik voor meer info...

0