I Will Always Love You?

Trouwen - Openingsdans - I Will Always Love You
Trouwen - Openingsdans - I Will Always Love You

I Will Always Love You?

De mooiste dag van je leven is in aantocht. Jullie hebben alles voor elkaar: de locatie, de bruidsjurk en het pak, de trouwauto, de bloemen, de ringen, de taart, de ballonnen … Zorg dan ook dat je niet struikelt over de openingsdans. En dan bedoel ik: over het lied dat je daarvoor kiest. Want ook al klinkt die titel nog zo romantisch, als je iets beter luistert gaat het lied misschien toch net over iets anders dan dat jij bedoelt. Dus voor alle bruidsparen in spe die straks willen stralen tijdens de openingsdans toch even een kleine alert.


Een lied met betekenis

Hoe kies je eigenlijk zo’n lied? Misschien op basis van de goede herinneringen die jullie samen aan een lied hebben: het eerste afspraakje, jullie eerste kus, de eerste nacht samen. Of dat lied waarin jullie elkaar zo compleet herkennen of een song waarbij je allebei niet stil kunt blijven zitten en móet bewegen. Maar veel bruidsparen laten zich ook gewoon leiden door een romantische titel, weet ik.


I will always love you – op afstand

Jaren geleden, toen ik nog vaak zong tijdens trouwfeesten, werd er heel vaak gevraagd om ‘I Will Always Love You’. En nog steeds is dat lied vaak te vinden in de top 10 van de ‘overzichten van de beste openingsdans songs’ (ja, die bestaan!).

En geef toe: het is een prachtig lied. Geschreven door Dolly Parton en begin jaren negentig op magistrale wijze opnieuw uitgevoerd door Whitney Houston voor de film Bodyguard.

Een a capella begin, bij het refrein komt de muziek erbij, een mooie opbouw waarin de song steeds krachtiger wordt, en als je denkt dat je alles hebt gehad – beng – een imponerende modulatie waarin het refrein nog een toon hoger klimt en zo de luisteraar meeneemt naar een hoogtepunt. Het was terecht een hit, en dus ook onder de bruidsparen.

 

Op zoek naar een lied
voor je openingsdans of huwelijksinzegening?
Maak dan deze fout niet!

.


Jouw openingsdans met dit lied?

Als je dit lied wilt kiezen om de dans op te openen, adviseer ik je om verder te lezen en dit te heroverwegen. Want hoe mooi en liefdevol de titel ook klinkt, het lied gaat over twee mensen die uit elkaar gaan. Ja, uit elkaar. “If I should stay, I would only be in your way. So I’ll go, but I know I’ll think of you every step of the way”. En verderop: “So goodbye, please don’t cry”.

Als zangeres vraag ik me af: hoe krijg ik deze song zonder blikken of blozen mijn mond uit, als ik dat sta te zingen voor twee mensen die zojuist het ja-woord naar elkaar hebben uitgesproken? Maar ook: hoe kan het dat mensen zoiets niet horen? Is de titel zo meeslepend? Of wordt er gewoon niet echt geluisterd naar een tekst?


Nog zo’n prachtige verleider

Toen ik een tijdje geleden werd gevraagd om te zingen tijdens een huwelijksceremonie, stuitte ik er weer op een. Verschillende momenten – de binnenkomst van het bruidspaar, het omdoen van de ringen, het ondertekenen van de getuigen – zouden we nog meer glans geven met een mooie song.

Toen ze vroegen om het lied Hallelujah van Leonard Cohen, heb ik ook even een alert-belletje gerinkeld.

Begrijp me niet verkeerd, het is een lied dat ik graag zing. Echter, dit lied bezingt niet een liefde die je uitnodigt om te trouwen, maar de desillusie en de donkere keerzijde daarvan.

Een liefde die onttroont (she broke your throne), verraadt (she cut your hair), die strijdt (love is not a victory march) en die je gebroken en ontgoocheld achterlaat (It’s a cold and it’s a broken Hallelujah). Beschreven in prachtige, intense beelden en metaforen, dat wel. Tja, Leonard was niet bepaald van de roze wolken en de suikerspinnen.

Misschien toch handig om zoiets van te voren te beseffen, en niet pas tijdens het omschuiven van de ringen terwijl alle aanwezigen zachtjes Hallelujah meehummen.


Tip

Mijn tip is dus: luister even goed naar de tekst, zodat je weet waar die over gaat. En kies dan de song die je maar wilt. Dat hoeft helemaal niet zoet te zijn, maar dat mag natuurlijk best op de mooiste dag van je leven!

Welke song zou jij kiezen? Of welke juist niet (om bovenstaande reden)? Deel het hieronder.

Hèlen Botman
zangeres, songwriter, stemcoach

Helen Botman - zangeres & stemcoach

Helen Botman is zangeres, songwriter, stemcoach en oprichter van The Moving Voice. Ze maakte de voorstelling Vleugelvrouw (volg je hart en maak je dromen waar) en bracht in 2016 het album ‘I Sing’ uit. Momenteel treedt ze op met partner en singer-songwriter Peter van Vleuten, met wie ze samenwoont in het kunstenaarsdorp Bergen.


Volg Helen ook via:

naar het blogoverzicht

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This