X
X
Back to the top

als de wind

ALS DE WIND

Creëer meer persoonlijke vrijheid
via dans, adem, luisteren & zingen

MUZIKAAL ONLINE TRAJECT VAN 4 WEKEN

☞ meld je aan voor de wachtlijst ☜

MEER VRIJHEID

Voor iedereen heeft dit woord een andere betekenis: meer tijd voor jezelf, sneller je grenzen aangeven, lekkerder in je lijf, meer geld verdienen, betere sex, vrij je stem laten klinken, je creativiteit laten stromen, je prettiger voelen in contact met anderen, aanwezig zijn en meer presence hebben, lichter en soepeler door het leven gaan, meer rust en ontspanning – of juist meer energie.

Voor dit alles heb je een bijzonder instrument ter beschikking:

Je Stem!

Deze is kwetsbaar en krachtig tegelijk.
Met je stem kun je jezelf en anderen raken en bewegen.

Ervaar het plezier als je jouw stem laat klinken. Voel de kracht in je lijf en de schoonheid in je klank. En geniet van de rust en ontspanning als jouw hoofd tot rust komt.

reactie

PERSOONLIJKE VRIJHEID


– Bini Hondema –
“Het is een erg mooi opbouwend traject, wat in een veilige, warme omgeving gegeven wordt. Helen geeft snel reactie, informatief, duidelijk uitleg en enthousiast, als je iets plaatst op de besloten Facebookgroep. Een aanrader voor als je behoefte hebt aan meer persoonlijke vrijheid!”

JOUW STEM, JOUW INSTRUMENT!

In een traject van 4 weken ga je met zangeres en stemcoach Helen Botman op vocale en muzikale ontdekkingstocht. Je ontdekt de werking van je stem – én je laat je stem klinken voor jouw vrijheid. In een besloten Facebookgroep deel je ervaringen met gelijkgestemden – en leer je van elkaar. Het lied ‘Als De Wind’ is deze weken je muzikale kompas.

Jouw Natuur

Elke week ligt het accent op een ander onderdeel:

DANS – op een soepele manier werken met je lichaam, jouw instrument
ADEM – je adem vrij laten stromen en stevig laten ondersteunen
LUISTEREN – bewustwording van wat er klinkt, zowel om je heen als binnen in jezelf
ZINGEN – op jouw eigen, unieke wijze je stem laten klinken en omarmen

reactie

HET BELANG VAN STEMEXPRESSIE


– Nel Taal, verandercoach –
“Het belang en effect van stemexpressie is voor mij nu een eye-opener! Naast verschillende andere vormen van persoonlijke ontwikkeling is dit er een waarvan ik de waarde heb onderschat.”

DIT TRAJECT BESTAAT UIT

• 4 weken lang op expressie geven aan je stem en vrijheid
• 4 weken lang begeleiding en inspiratie van Helen Botman
• 4 LIVE online bijeenkomsten met Helen en de groep + replays
• Toegang tot een veilige, besloten Facebook aka supportgroep
• Technische support, zodat je daar geen zorg over hebt
• Backstage sheets voor je progressie en vragen
• 4 weken dagelijkse inspiratie

Zelf & Samen

WERKWIJZE
• Je kunt het online traject volgen waar en wanneer je maar wilt.
• Je kunt het traject in je eigen tempo doorlopen.
• Helen loopt 4 weken met je op een geeft dagelijkse info, inspiratie en aanmoediging.
• Tijdens de wekelijkse live Zoom bijeenkomst (nu gepland op donderdagochtend om 10.00 uur) kun je je vragen stellen en ervaringen delen.
• Voor het VIP en LIVE traject worden de 1-op-1 sessies in overleg ingepland. Deze vinden plaats in de tweede en vierde week.
• In een besloten Facebook-groep creëer je samen met andere deelneemsters een veilige supportgroep, waar je kunt uitwisselen, support en aanmoediging ontvangen bij jouw uitdagingen en zelf inspireren en stralen.

reactie

EEN PAAR ENORME ZETTEN NAAR VOREN


– Miriam Mol –
“Het heeft me een paar enorme zetten naar voren gegeven op mijn pad. Het pad van me vrij voelen, vrij durven bewegen, mijn stem laten horen en m’n plek innemen. En natuurlijk lekker zingen en bewegen, wat ik beiden zo graag doe.”

NA DIT TRAJECT

• Heb je meer bewustzijn over wat jou tegenhoudt om voluit te genieten, te spelen en je leven in te richten zoals jij dat wilt – waardoor je die remmingen kunt gaan loslaten.
• Heb je tools in handen waarmee je soepeler en krachtiger door het leven kan bewegen, volgens je eigen wensen en behoeften.
• Heb je je meest waardevolle instrument beter leren kennen en leren gebruiken:
JE STEM!

Verras jezelf

DIT TRAJECT IS VOOR JOU
• Als je een creatieve, sensitieve vrouw bent.
• Als je je aangetrokken voelt tot muziek, zingen en dans.
• Als je toe bent aan een flinke dosis ME TIME en JOY.
• Als je niet per se op zoek bent naar zangles en zangtechniek, maar als je meer ontdekken wilt over je stem, je innerlijke stemmen en een vrije stemgeving.

We maken gebruik van oefeningen op het gebied van zang, lichaam, adem, beweging en dans, dus zangtechniek komt wel aan de orde, maar is niet het hoofddoel.

reactie

DIT GAAT VEEL DIEPER


– Suus Wolters –
“Ik had verwacht dat het over stemgebruik en techniek zou gaan. Het gaat echter veel dieper. Alsof er een soort levenselixer is aangemaakt waarmee ik mij vrijer en veiliger voel om mijn eigen stem te laten horen.”

MEER VRIJHEID

Blijf automatisch op de hoogte van een nieuwe ronde

Ontvang updates

MELD JE HIERONDER AAN

reactie

HET TRAJECT RAAKT AAN MEERDERE LAGEN


– Mieke de Haan –
“Het traject raakt aan meerdere lagen, niet alleen vrijheid in de basis van zingen komt aan bod (en die is óók fijn en verdiepend als je al langer zingt) maar ook vrijheid in het algemeen. Mooi hoe beweging, adem, luisteren en stem bijdragen aan de zoektocht naar en het vinden van vrijheid.”

HELEN BOTMAN

Ik ben Helen Botman en ik werk als zangeres en stemcoach.

Zingen is van jongs af aan mijn passie. Door de jaren heb ik heel wat facetten van het zingen, de muziek en mezelf onderzocht en ontdekt. Van speels mijn idool nadoen met een borstel als microfoon tot zangles krijgen in mijn tienerjaren. Van eindexamen doen voor mijn conservatorium opleiding tot stembevrijding bij het Roy Hart Theatre. Van de show willen stelen met kracht en volume tot het geven van een zo authentiek mogelijke performance.

Ik heb de afgelopen jaren gezongen met mijn worldpopgroep La Luna. In 2012 nam ik de stap naar het vormgeven van mijn droom: de theatervoorstelling Vleugelvrouw. Daarna maakte ik het engelstalige solo album ‘I Sing’. Momenteel tour ik met singer-songwriter en partner Peter van Vleuten met het programma Love Letters.

Ik heb het zingen altijd gezien als doel én als middel. Het zingen heeft me dieper doen voelen, angsten laten overwinnen, mezelf kwetsbaar durven opstellen. Door de muziek heb ik getourd en opgetreden, en samengewerkt met creatieve en vrije geesten. Door het werken met bands en ensembles heb ik geleerd over samenwerking en groepsprocessen.

In mijn online trajecten komen verschillende liefdes samen: allereerst het zingen, maar ook het bewegen en dansen, het delen van mijn passie voor de stem, het werken met mensen, het inspireren en motiveren, het technische aspect, styling, design…

Ik zie ernaar uit om met je op te lopen en je te tonen wat een prachtig instrument je in huis hebt en wat je stem allemaal voor jou kan doen.

Hèlen x
Meer mooie woorden

HET OVERSTEEG MIJN VERWACHTINGEN

– Saskia Geluk –
“Het oversteeg mijn verwachtingen omdat het naast de vooruitgang in stemgeluid ook nog eens meer inzicht gaf aan dat ik wat losser zou mogen leven.”

HELEND, VERDIEPEND EN BEVRIJDEND

– Elly van Keulen –
“Helen neemt je mee op een reis naar binnen, heel subtiel en toch zo raak, helend is het, verdiepend en bevrijdend ……………. tis wel wat kort 😉 maar zo fijn”

GERAAKT DOOR JOUW OPENHEID

– Karen Nijdam –
“Ik ben geraakt door jouw openheid Helen! Dat je zoveel deelt, ook met vrouwen die je helemaal niet kent.”

Vragen + Antwoorden

(klik op de vraag om het antwoord te lezen)

Ga je dit traject nog een keer doen?

Ik ben mega-enthousiast over mijn nieuwe online pad, dus ik vermoed dat ik de stemtrajecten zeker blijf doen. Ik weet alleen niet wanneer, of in welke vorm, en of deze prijs zo laag blijft. Eerlijk gezegd: zelf voel ik altijd heel duidelijk ‘ja, dit wil ik!’ – en dan is deze vraag eigenlijk helemaal niet relevant. Ik me daarom af: ‘waarom zou je wachten, als je het nú kunt doen?’

Hoe groot is de groep? Las ik nou '80 vrouwen'?

Voor mijn vorige traject hadden inderdaad 80 vrouwen zich aangemeld (wat ik natuurlijk geweldig vond!). Daardoor heb ik ervaren dat ik liever met kleinere groepjes werk –  omdat ik zelf dagelijks actief mee kijk in de Facebookgroep, iedereen persoonlijk reactie wil geven (of in ieder geval alle posts wil zien), en via Zoom (zie verder) live vragen beantwoord en uitwissel met de groep. Bij kleinere groepjes kan ik mijn aandacht beter over iedereen verdelen.

Werkt dat 'online' wel?

Ja, dat vroeg ik me ook af – maar ik ben helemaal ‘om’ sinds ik zelf trajecten volg met te gekke groepen vrouwen uit heel Europa en Amerika (en ik heb daardoor zelfs enkele van die vrouwen live ontmoet!).

Ik speel door heel Nederland en zo ontmoet ik overal vrouwen die graag met me willen werken. Superleuk, natuurlijk – maar ik kon ze nooit zo makkelijk verder helpen of inspireren als nu.

En wat ik ook te gek vind aan online: je kunt het op je eigen moment doen – en waar je ook maar bent (dus ook op vakantie, in het buitenland, etc).

En als je nog twijfelt (wat ik snap, als dit nieuw voor je is), heb ik hier nog een mooie reactie van een deelneemster uit mijn vorige traject die – net als ik – verrast was wat er online allemaal kan ontstaan:

“Eigenlijk wist ik niet zo goed waar ik aan begon. Een uitnodiging van jou was aanleiding genoeg om “ja”te zeggen. Zat ik ineens in een online leeromgevingen in een actieve facebook groep. Beiden buiten mijn comfort zone en met een negatieve associatie. De eerste online live sessie dacht ik “wat een verplichting heb ik mezelf opgelegd, wil ik dat wel?”. Vond het meteen de moeite waard na afloop dat eerste uur op maandagochtend. […] En ik heb het als bijzonder ervaren dat er openheid en het delen van kwetsbaarheid ontstond die mij ook weer uitnodigde. Dat had ik niet online verwacht.”

Wat is Zoom?

Zoom is een video-chat-programma, waardoor we wekelijks live online kunnen samenkomen, elkaar kunnen zien en met elkaar kunnen praten. Je kunt het programma gratis downloaden.

Ik ben bang dat ik te weinig tijd heb

Deze vraag kwam vorige keer ook voorbij – en ik denk dat deze voorbij blijft komen. En ja, ik snap heel goed dat het in je agenda moet passen, zo’n traject. Daarbij: het is een traject over vrijheid, dus het is dan ook de bedoeling dat het je vrijheid oplevert. Wellicht kan dit je helpen om tot een goeie beslissing te komen:

  • Per module heb je een week om de oefeningen te doen. Hiervoor kun je je eigen moment en tempo kiezen. Na het traject hou je toegang tot de materie, dus je kunt altijd op dingen terugkomen, als dat nodig is.
  • Als het goed is, levert het traject je ook tijd op – zeker als ‘grenzen aangeven’ een thema voor je is. Misschien ga je wel meer dansen en zingen – en minder bingewatchen. 😉
  • Ga voor jezelf na: wie is hier aan het woord? Je innerlijke supporter – of die innerlijke stem die je vaker afhoudt van jouw plezier en ‘ME-time’?
  • Zelf heb ik afgelopen jaar twee intensieve online trajecten gevolgd, die samenvielen met de drukste momenten van het jaar: de eerste met een groot project waar ik zowel op het podium als achter de schermen veel voor moest doen – en de tweede viel samen met mijn verhuizing. Beide keren had ik het niet voorzien – en gek genoeg kon ik alles combineren. Al zou ik je niet aanraden om tijdens je verhuizing een traject te starten, heb ik wel gemerkt dat ‘tijd tekort’ voor mij een andere betekenis heeft gekregen. Ik kijk nu meer of het voor me klopt: zeg ik ‘ja, ik wil!’ of ‘ik voel dat dit het moment is’. Als het klopt, is ‘tijd tekort’ sowieso geen issue meer.
Ik heb een stok achter de deur nodig

Oke. Maar dan zit je bij een online stemtraject juist helemaal goed. Anders dan wekelijkse of 2-wekelijkse zanglessen, waarbij mensen vaak 1 of 2 dagen van te voren denken ‘shit, morgen weer zangles! snel nog wat oefenen’, krijg je bij het online traject dagelijks een impuls (van mij of van een andere deelneemster). Op die manier heb je steeds weer even je aandacht bij je stem (of bij jezelf). Je hoeft er niet uren mee bezig te zijn, maar het gaat vooral om de herhaling (bijvoorbeeld iedere dag 10 minuten). Op die manier boek je veel meer resultaat – want het zijn spieren die je hier traint!

Ik wil liever 1-op-1 aandacht

Deze wens kwam meerdere malen voorbij, dus heb ik een extra VIP- en LIVE-optie toegevoegd, waarin we volledig kunnen focussen op waar jij mee bezig bent op dat moment. Bij de VIP-optie werken we via Zoom, en bij de LIVE-optie werken we ook in het muziekatelier in Burgerbrug. Ook zullen de groepen niet groot zijn, dus ook tijdens de groepsbijeenkomsten zal er ook ruimte zijn voor persoonlijke aandacht. En daar leer je tevens van elkaar, want misschien heeft iemand een vraag die zelf anders nooit had gesteld.

Ik ben bang dat ik te weinig geld heb

Deze vraag kwam voorbij bij het 12-weken traject (wat 1499 euro kostte),  maar ook voor dit kortere en goedkopere traject kan dit een issue zijn. En ja, geld is voor iedereen een afweging. Niemand kan in jouw portemonnee kijken, en uiteindelijk bepaal jij zelf of je het geld hiervoor (over) hebt.

Als je aan het twijfelen bent, kun je jezelf bijvoorbeeld afvragen: ga ik liever een middagje shoppen of een avondje uit – of ga ik liever een maand op persoonlijke ontdekkingsreis om te groeien en te bloeien?

Misschien stelt het traject je zelfs in staat om meer geld te verdienen, doordat je meer zelfvertrouwen genereert en daarmee opslag durft te vragen – of doordat je meer presence hebt en daardoor met meer overtuiging jezelf of je bedrijf presenteert – of makkelijker een opdracht naar je toe kunt trekken (mind the words!).

Wellicht ook handig om te vermelden dat de prijs inclusief 21% BTW is, dus als je een bedrijf hebt, kun je de BTW nog als voorbelasting aftrekken.

Zelf ken ik overigens ook de situatie dat je het geld gewoon niet hebt. Punt. In dat geval heb ik nog een paar bizarre maar prachtige verhalen voor je + een belangrijke TIP.

Toen ik mijn voorstelling Vleugelvrouw wilde maken, had ik geen geld. Het project móest slagen, want anders kon ik mezelf wel failliet verklaren. Ik kon echter niet om mijn verlangen heen, dit trok zo hard aan me, dus ik zei ‘ja, ik ga het doen!’ En wat schetste mijn verbazing: er kwam een geldschieter op mijn pad die een deel van het project wilde steunen. Door haar heb ik een aantal jaar later ook een online cursus kunnen volgen (á 2000 dollar) en nog steeds support zij projecten. Af en toe knijp ik mezelf in mijn arm of het echt zo is, en dan is het gewoon echt zo.

Nog zo’n wonderlijk verhaal: Ton, mijn muziekmaatje, wilde voor zijn studio nieuwe boxen kopen. Maar dan wel van een of ander duur merk, want die waren helemaal top. Je raadt het al: hij had er geen geld voor, dus voor hem waren ze letterlijk onbetaalbaar. Hij wilde switchen naar een goedkoper alternatief, maar ik zei: “Nee, wacht nog even. Je wilt deze boxen, dus stel je ervoor open. Je weet nooit of er nog een mogelijkheid is.” En wat denk je? Een weekend later belandt hij ergens in een of andere oude loods, waar allemaal audiospullen staan die weg moeten. En wat denk je? Onder andere die boxen die hij graag wilde, maar dan voor een veel lagere prijs.

Ik kan je nog meer van dit soort verhalen vertellen, maar waar het op neer komt, is: als je geld nodig hebt, zeg dan niet te snel tegen jezelf dat het niet lukt – of niet kan. Blijf in contact met je wens, zet jezelf open voor onverwachte wendingen van het leven en wacht af wat er gebeurt. Soms vangt die koe namelijk gewoon wel die haas.

Ik heb al zangles. Is dit traject dan ook iets voor mij?

Dat is een goeie vraag, die ik lastig vind om te beantwoorden. In het vorige traject zaten coaches die enthousiast waren over wat je met zo’n stemtraject kunt bereiken voor persoonlijke groei en vrijheid. Ook waren er zangcoaches die minder onder de indruk waren en ‘het wel wisten’.

Het hangt er sowieso vanaf waar je naar op zoek bent.

Als je technisch beter wilt leren zingen, dan is dit niet jouw traject. Dan kun je beter op zoek naar een andere online training waarin dit wordt aangeboden. Dit traject gaat echt over vrijheid.

Als jij niet kan wachten om op een podium te springen en je ding te doen, dan juich ik je hierbij enthousiast toe. Go for it! In dat geval kun je beter een ander traject bij me volgen over ‘Hoe maak ik mijn eigen voorstelling’…lol…

Maar heb je zangles en voel je je ondanks dat niet vrij tijdens het zingen, of sterf je duizend doden op het podium – dan is het zeker een overweging waard.

Ter illustratie een eigen ervaring: zelf had ik al ruim 10 jaar zangles en een conservatoriumdiplome op zak toen ik meedeed met een stemtraject om ‘je eigen authentieke stem te laten klinken’. Dat sprak me erg aan. Echter, je had er geen zangervaring voor nodig en de rest van de deelneemsters had dan ook nog nooit gezongen. Ik twijfelde of het wel wat voor me was maar ik waagde de gok, omdat ik werd aangetrokken door de speelse benadering. Tijdens het traject deden we simpele oefeningen en ik had kunnen denken ‘been there, done that, seen it’. Maar al die andere vrouwen konden iets, wat ik heel lastig vond: mijn gewone, pure, ongekunstelde stem laten klinken. Ik had een hele hardnekkige en luide perfectionist in me. Het was dus een perfect traject voor me. En ik heb het traject nog voor een tweede keer gedaan.  Het heeft het me op een heel ander en nieuw pad van meer vrijheid gezet – en dat pad bewandel ik dus nog steeds.

En nóg meer reacties!

EEN POSITIEVE EN LIEVE INSTEEK

– Dorenda Brinkman –
“Mooi hoe jij, Helen, de begeleiding geeft. Altijd met een positieve en lieve insteek. Daar leer ik van.”

BETROKKEN BIJ IEDEREEN

– Ingrid Paffen –
“Ik vind jou een top vrouw in hoe je deze cursus hebt gegeven. Zo liefdevol en betrokken bij iedereen. Ik vond de zoom bijeenkomsten heel fijn om mijn persoonlijke vragen te kunnen stellen en hoe je daar de oefeningen liet zien en horen.”

JE BINNENSTE NAAR BUITEN BRENGEN

– Stella Kostelijk –
“Ontwikkeling van de mens, het openen van mijn ziel, het hoorbaar maken, voelen dat ik leef. Dit voel ik allemaal. Het is niet alleen je mond opentrekken. Het is je binnenste naar buiten brengen.”

EEN ONLINE AVONTUUR

– Leonie van Schagen –
“De cursus van Helen is een online avontuur op het gebied van vrij voelen, zingen en bewegen. Door middel van prikkelende vragen, oefeningen en opdrachten krijg je tools in handen om zelf sturing te geven aan het behalen van jouw persoonlijke doel op het gebied van “vrijheid”!”

EEN INSPIREREND VOORBEELD

– Helma Brinkman –
“Jij bent een heel fijn en inspirerend voorbeeld Helen, je bent zo authentiek en warm, blij en enthousiast en respectvol. Je reacties en tips hebben mij veel gebracht en ik heb ook een schriftje bijgehouden zodat ik alles na deze weken weer kan teruglezen. Want veel oefeningen kende m’n hoofd al, maar m’n lijf vergeet ze steeds.”

EEN AANRADER

– Shanna Bartels –
“Helen neemt je in het traject mee op een innerlijke reis doordat je je bewust wordt van je lijf, je adem en hoe je nasr muziek luistert. Je krijgt oefeningen mee en tegelijkertijd ruimte om je eigen tijd in te delen en eigen tempo te volgen. Het is dus zeker niet rigide. Toch is ze ook goed in het je aanmoedigen om zoveel mogelijk mee te doen ten behoeve van je eigen leerproces. De laatste week is echt een feestje: iedereen werd open en kwam los! Er kwam (letterlijk) geen einde aan ? Een aanrader voor diegenen die vrijheid willen gaan voelen in het lijf en in het zingen.”